درمان ریشه یا عصبکشی دندان یکی از رایجترین روشهای درمانی برای نجات یک دندان پوسیده است. علت نبض زدن دندان بعد از عصبکشی معمولا روی دندانهایی که پوسیدگی عمیق دارند و بیمار درد مداوم را تجربه میکندبیشتر دیده میشود. عفونت گسترده و ضربه به دندان هم میتواند از دیگر علتهای نیاز به عصبکشی دندان باشد. از آنجا که یک عمل تقریبا سخت و عمیق حساب میشود احساس درد بعد از آن کاملا طبیعی است و شاید تا چند روز ادامه پیدا کند. در صورتی که عصبکشی موفق باشد این درد باید ظرف مدت کوتاهی برطرف شود. اما اگر ذوقذوق کردن لثه ادامه پیدا کند باید حتما با دندانپزشک معالج خود تماس بگیرید. در این مقاله قصد داریم دلایل درد ضرباندار دندان بعد از عصبکشی، راههای درمان و موارد نگرانکننده را بررسی کنیم.
انواع خدمات درمانی ریشه و ترمیم دندان با استفاده از بهترین امکانات و به دست بهترین متخصصان این حوزه در کلینیک دندانپزشکی دکتر مریم منتظری شاهتوری متخصص ترمیم و زیبایی، در عظیمیه کرج انجام میشود. ۰۲۶۳۲۵۲۹۷۳۵ – ۰۲۶۳۲۵۲۱۸۹۷
عصبکشی چیست و چرا انجام میشود؟
همانطور که اشاره کردیم به عمل درمان عمیق پوسیدگی و نجات دندان پوسیده عصبکشی گفته میشود. در طول درمان دندانپزشک یک حفره روی تاج دندان ایجاد میکند و پالپ عفونی را بیرون میکشد. پس از بیرون آوردن تمام پوسیدگیها حفرهای که ایجاد شده با استفاده از مواد مخصوص پر میشود. بسته به میزان پوسیدگی یا عمیق بودن آن عصبکشی ممکن است طولانیتر شود. از آنجا که دندانپزشک ناحیه لثه را به طور کامل بیحس میکند بیمار حین عمل هیچ دردی احساس نمیکند. نبض زدن دندان بعد از عصبکشی را احساس کند که خفیف است و باید ظرف سه تا پنج روز برطرف شود.
علت نبض زدن دندان بعد از عصبکشی
احساس نبض زدن یا درد ضرباندار در دندان عصبکشی شده معمولا دلایل مختلفی دارد. در ادامه بعضی از شایعترین علتهای ذوقذوق کردن دندان بعد از عصبکشی را بررسی میکنیم:
التهاب بعد از عمل
یکی از شایعترین دلایل نبض زدن دندان بعد از عصبکشی التهاب بافتهای اطراف ریشه دندان است. این التهاب میتواند ناشی از دستکاری دندان در طول عمل باشد. ابزارهایی که دندانپزشک برای این کار استفاده میکند میتواند باعث تحریک و التهاب بافت لثه و در نتیجه بروز التهاب و درد ضرباندار دندان بعد از عصبکشی شود. این التهاب در گذر زمان کمتر میشود و چند روز بعد از عمل درد از بین میرود.
عفونت در استخوان و کانال ریشه
حتی پس از اینکه تمام بافت عفونی از دندان خارج شد باز هم این احتمال وجود دارد که کمی عفونت باقی بماند یا به دلیل وجود باکتریهای دهان و عدم رعایت بهداشت فردی عفونت دوباره شروع شود. این باکتریها در صورت رسیدن به استخوان باعث التهاب و درد میشوند. وقتی تمام بافت مرده و عصب آلوده خارج میشود سیستم ایمنی بدن باید بتواند عفونت کمی که باقی مانده است را از بین ببرد اما در صورت نیاز مصرف آنتیبیوتیک طبق دستور دندانپزشک میتواند از عفونت باقیمانده را از بین ببرد یا از عفونت جدید پیشگیری کند.
فشار از دلایل درد ضرباندار دندان بعد از عصبکشی
اگر دندانپزشک هنگام عصبکشی و پر کردن کانال فشار بیش از حد به بافت دندان و لثه وارد کند میتواند باعث آسیب رسیدن به بافت ریشه و در نتیجه نبض زدن دندان بعد از عصبکشی شود.
وجود پوسیدگی و ترک در دندان عصبکشی شده
پوسیده بودن بیش از حد بافت دندان را نیز میتوان علت نبض زدن دندان بعد از عصبکشی دانست. اگر دندانی که تحت عصبکشی قرار گرفته بیش از حد پوسیده و آسیبدیده یا ترک خورده باشد میتواند باعث درد ضرباندار دندان بعد از عصبکشی شود. بیمار ممکن است هنگام جویدن یا فشار وارد کردن به دندان احساس درد کند.
کانالهای جامانده
کانالهای دندان در حقیقت مامور انتقال حس از طریق رگهای خونی و رشتههای عصبی هستند. معمولا هر دندان بین یک تا چهار کانال عصبی دارد. دندانپزشک هنگام عصبکشی وارد این کانالها میشود و تمام عفونت و پوسیدگی را خارج میکند و بعد آن را میبندد. معمولا دندانپزشک با انجام عکسبرداری متوجه میزان عفونت و تعداد کانالهای عفونی میشود اما حتی با عکسبرداری هم ممکن است یک کانال دیده نشود. اگر یکی از کانالها جا بماند میتواند به حفرهای برای رشد باکتریها تبدیل شود. این موضوع میتواند علت نبض زدن دندان بعد از عصبکشی باشد و بیمار حتی بعد از عصبکشی هم نسبت به گرما و سرما حساس باشد. در این شرایط طبق تشخیص دندانپزشک عصبکشی باید مجدد انجام شود.
پر شدن زیاد دندان با مواد
یکی دیگر از دلایل درد ضرباندار دندان بعد از عصبکشی استفاده از مواد زیادی توسط دندانپزشک است. اگر حفره دندان با موادِ زیاد پر شود باعث میشود مواد از قسمت نوک ریشه خارج شده و باعث درد شود. مخصوصا اگر دندان در قسمت نوک ریشه عفونی نشده باشد پر کردن این قسمت با مواد میتواند باعث درد برای بیمار شود.
روکش بزرگ
بعد از پر شدن و روکش کردن و انله دندان ممکن است هنوز بعد از چند روز هنگام جویدن دچار درد شوید، یا هنگام زبان زدن به سطح دندان احساس کنید بیش از حد بزرگ شده و به سمت دندانهای کناری فشار وارد میکند. این موضوع یکی از علتهای ذوق ذوق کردن دندان بعد از عصبکشی است. در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید تا میزان پرکردگی یا اندازه روکش را مجدد تنظیم کند. ۰۲۶۳۲۵۲۹۷۳۵ – ۰۲۶۳۲۵۲۱۸۹۷
درد فانتوم از دلایل ذوقذوق کردن دندان بعد از عصبکشی
پدیده درد فانتوم نیز میتواند یک علت نبض زدن دندان بعد از عصبکشی باشد. دلیلش این درد این است که عصب منتهی به دندان حتی با وجود عصبکشی هنوز حساس است. این درد معمولا بعد از مدت کوتاهی از بین میرود.
علائم همراه با درد ضرباندار دندان بعد از عصبکشی
بیمار بعد از عصبکشی ممکن است در کنار درد ضرباندار علائم دیگری هم داشته باشد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
تورم: یکی از علائمی که بیمار ممکن است همراه با نبض زدن دندان عصبکشی شده داشته باشد تورم لثه و بعضا گونه است. این تورم میتواند به صورت یک برآمدگی کوچک یا قرمزی در لثه ایجاد شود و با درد همراه باشد. دلیل این تورم در مواردی باقی ماندن عفونت در دندان در حرکت آن به سمت ریشه است. این تورم در صورت شدید بودن عفونت میتواند به سمت فک هم گسترش پیدا کند.
حساسیت به گرما و سرما: یکی از علائم شایع همراه با نبض زدن دندان بعد از عصبکشی حساسیت به گرما یا سرما است. گرچه در عصبکشی پالپ دندان که شامل عصب میشود برداشته میشود اما بافتهای اطراف ریشه همچنان میتوانند نسبت به محرکهای دمایی واکنش نشان دهند. این حساسیت میتواند به دلیل عصبکشی ناقص، وجود ترک یا شکستگی روی دندان یا وجود عفونت در ریشه باشد.
درد در هنگام جویدن: درد در هنگام جویدن در کنار درد ضرباندار دندان بعد عصبکشی یک مورد شایع است. گاز زدن غذاهای سفت، فشار وارد کردن به دندان با انگشت یا زبان میتواند باعث پخش شدن درد در ناحیه عصبکشی شده شود.
درد ضرباندار غیرطبیعی
همانطور که قبلا هم گفتیم وجود کمی درد ضرباندار بعد از عصبکشی دندان کاملا طبیعی است و این درد بعد از سه تا پنج روز خود به خود از بین میرود. اما در صورتی که درد شدید است و بعد از این مدت از بین نرفت حتما باید با دندانپزشک خود تماس بگیرید. دردهای شدید ممکن است حتی تا هفت روز بعد از عمل ادامه داشته باشند که این نشاندهنده باقی ماندن عفونت و عصبکشی ناموفق است.
نبض زدن دندان بعد از عصب کشی چه زمانی نگرانکننده است؟
نبض زدن دندان بعد از عصبکشی در روزهای اول طبیعی است و نباید نگران باشید. اما باید بدانید میزان این درد چه زمانی نگرانکننده است. حساسیت خفیف به فشار و جویدن یا لمس دندانِ عصبکشی شده و همچنین وجود التهاب و تورم در محل عمل کاملا طبیعی است و این علائم بعد از چند روز خود به خود از بین میروند. اما درد شدید و مداوم، یا دردی که مدام به جای فروکش کردن بیشتر میشود و به سمت فک و صورت پخش میشود نگرانکننده است و باید به پزشک مراجعه شود. تب بالا هم طبیعی نیست و احتمالا بدن دارد به عفونت باقی مانده واکنش نشان میدهد. تغییر رنگ دندان یا لق شدن آن نیز از نشانههای انجام عصبکشی ناقص هستند و باید سریعا به دندانپزشک مراجعه شود.
راههای درمان و مدیریت نبض زدن دندان بعد از عصبکشی
برای درمان و مدیریت درد ضرباندار بعد از عصبکشی راههای مختلفی وجود دارد. البته قبل از شروع هر کدام از این روشهای درمانی باید با دندانپزشک خود مشورت کنید و علت نبض زدن دندان بعد از عصبکشی را مشخص کنید:
درمان خانگی: استفاده از کمپرس سرد یکی از سادهترین درمانهای خانگی برای کاهش ذوقذوق کردن دندان بعد از عصبکشی است. کمپرس سرد میتواند درد و تورم دندان را تا حد زیادی کاهش دهد. روش دیگر استفاده از داروهای بدون نسخه مثل ایپوبروفن است. این دارو به کاهش درد ضرباندار دندان بعد از عصبکشی کمک میکند.
دارو و آنتی بیوتیک: در صورتی که درد شدید است یا با درمانهای خانگی بهتر نمیشود باید با مشورت و تجویز پزشک از داروهای قویتر و با دوز مناسب استفاده کنید.
عصبکشی مجدد: اگر علت نبض زدن دندان بعد از عصبکشی مربوط به عمق ریشه یا عصبکشی ناموفق باشد، یا یک کانال جا مانده باشد باید عمل عصبکشی دوباره انجام شود تا از انتشار عفونت و بروز آسیب و درد بیشتر جلوگیری کند.
پیشگیری از ذوقذوق کردن دندان بعد از عصبکشی
علت نبض زدن دندان بعد از عصبکشی و میزان آن در همه بیماران یکسان نیست. برای کاهش احتمال ابتلا به درد ضرباندار دندان بعد از عصبکشی پیشنهاد میکنیم اقدامات پیشگیرانه زیر را انجام دهید.
انتخاب دندانپزشک حرفهای: یکی از مهمترین نکات برای داشتن یک عمل عصبکشی موفق و کاهش احتمال بروز دردهای بعدی انتخاب یک دندانپزشک حرفهای و با تجربه است. این عمل باید حتما توسط یک متخصص درمان ریشه انجام شود. در کلینیک دندانپزشکی دکتر مریم منتظری، متخصص ترمیم و زیبایی، در عظیمیه کرج انواع درمانهای ترمیمی و عصبکشی ریشه با استفاده از بهترین متریال و تجهیزات انجام میشود. برای رزرو نوبت همین حالا تماس بگیرید.
معاینات دورهای: برای اینکه از بروز درد ضرباندار دندان بعد از عصبکشی پیشگیری کنید بهتر است معاینات دورهای را فراموش نکنید. با مراجعه منظم به دندانپزشک مشکلات احتمالی زودتر شناسایی و درمان میشوند.
بهداشت: رعایت بهداشت دهان و دندان در هر شرایطی میتواند از بروز مشکلات بعد از عمل روی دندان جلوگیری کند. بیشترین دردهای ضرباندار دندان بعد از عصبکشی مربوط به عفونت است. با رعایت بهداشت دهان و دندان میتوان جلوی رشد و پخش باکتریهای عفونی را گرفت.
کلام پایانی
علت نبض زدن دندان بعد از عصبکشی میتواند طبیعی و در عین حال در بعضی موارد نگرانکننده باشد. در بیشتر مواقع این درد خفیف است و بعد از چند روز خود به خود از بین میرود. در صورتی که درد شدید و ادامهدار باشد باید مجدد به دندانپزشک مراجعه کنید تا علت دقیق درد را تشخیص دهد. رعایت نکات مهم برای پیشگیری و همچنین مراقبتهای بعد از عمل میتواند به کاهش احتمال بروز درد ضرباندار دندان بعد از عصبکشی کمک کند. در این مقاله دلایل بروز این درد را بررسی کردیم و روشها و نکات مهم برای مراقبت و پیشگیری را نیز بیان کردیم. با مراجعه به کلینیک دندانپزشکی دکتر مریم منتظری شاهتوری، متخصص ترمیم و زیبایی، در عظیمیه کرج میتوانید انواع خدمات دندانپزشکی از جمله درمان روی ریشه را با خیال راحت و با قیمت مناسب انجام دهید.۰۲۶۳۲۵۲۹۷۳۵ – ۰۲۶۳۲۵۲۱۸۹۷
پرسشهای متداول
علت نبض زدن دندان بعد از عصبکشی چیست؟
این درد میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که از این مقاله به آنها اشاره کردیم. اما وجود عفونت، اعمال فشار زیاد، پرشدن زیاد با مواد و پوسیدگی عمیق میتوانند از علل این درد باشند.
درد بعد از عصبکشی چه زمانی غیر طبیعی است؟
در صورتی که درد مدام بیشتر شود و ظرف مدت 3 تا 5 روز بعد از عمل از بین نرود بیمار باید دوباره به دندانپزشک مراجعه کند.
چطور درد ضرباندار بعد از عصبکشی را آرام کنم؟
درمانهای خانگی مثل استفاده از کمپرس یخ یا داروهای ضد التهابی بدون نسخه مثل ایپوبروفن میتوانند به کاهش درد کمک کنند.